poniedziałek, 30 czerwca 2014

Przepis na zdrowe śniadanie, czyli owsianka/ Recipe for a healthy breakfast- porridge


                                              ( zdjęcie nie mojego autorstwa)
Jak już oznajmiłam w tytule, chciałabym Wam dzisiaj dać prosty przepis na owsiankę. Sniadanie dietetyczne, zdrowe i bardzo sycące ;) Jest wiele sposobów gotowania owsianki, pewnie szukałyśmy tego w Internecie natrafiając na miliony przepisów. Mój przepis jest sprawdzony i pyszny ;)



Od razu Was uprzedzam, że owsianka po ugotowaniu nie wygląda zbyt apetycznie ;) Wygląda po prostu jak kremowa paćka na mleku. Ale pamiętajcie, że do owsianki możecie dodać co tylko chcecie! ;) Owoce, musli, orzechy, rodzynki, owoce ze słoiczków. Dosłownie wszystko na co macie ochotę. Owsianka jest daniem bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu więc jest idealna na śniadanie, jednak nie radzę jeść jej codziennie. Jest trochę muląca, więc po kilku dniach może Wam zacząć stawać w gardle. Ale raz na jakiś czas jest idealnie zdrowa ;)
Przepis jest na 3-4 porcje ;)
Składniki:
3 szklanki mleka
1,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżka miodu
szczypta soli
dodatki
Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i dodajemy szczyptę soli. Gdy mleko się zagotuje dodajemy miód. Gotujemy, cały czas mieszając. Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju płatków, ale wynosi około 5 minut. Jeżeli do owsianki chcemy dodać suszone owoce lub orzechy, dodajemy je pod koniec gotowania, żeby trochę zmiękły. Inne dodatki dodajemy już po wyłożeniu owsianki do miseczek. Smacznego! ;)

1 komentarz:

  1. Lubię owsiankę, ale niespecjalnie z owocami :) miód trochę orzechów :)
    Dzięki za odwiedziny, zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń